sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Saippuainnostus

Koti on tuoksunut koko viikonlopun pipareille ja vaniljalle, leiponut en kuitenkaan ole vaan pistettiin siskon kanssa yhteinen saippuapaja pystyyn. Viimeksi saippuaa tuli tehtyä neljä vuotta sitten juurikin hoitovapaalla ollessa. Olen lupautunut pitämään marttailllan saippuanteosta ja suunnitteilla on toinenkin kurssi, joten nyt oli hyvä hetki verestää taitoja ja opettaa pikkusiskolle saippuantekoa. Välineet odotti siististi omassa laatikossaan, koska inspiraatio iskee.


                                                 

Ja iskihän se taas samalla innolla. Saippuan tekeminen on koukuttavaa puuhaa. Kokeile vaikka! Suosittelen ensin tutustumaan Saara Kuhan kirjaan Käsin tehtyä saippuaa, jossa on hyvät ohjeet saippuan valmistukseen ja paljon reseptejä. Pitkän tauon jälkeen minäkin kaivoin oman kirjani esiin ja päätettiin yhdessä aloittaa perussaippuan reseptillä sitä kun pystyy erilaisilla lisukkeilla muuttamaan  millaiseksi haluaa. Teimme kahden päivän aikana viittä erilaista saippuaa.... eli innostusta piisasi.

Perusreseptillä ruususuola/hunajasaippuaa ja silkkisaippuaa

Perussaippuan resepti

kookosrasvaa 150g
oliiviöljyä 350g
kylmää vettä 150g
lipeää (NaOH) 71g

Oman version teimme tästä lisäämällä tuoksuöljyä, ruususuolaa ja hunajaa. Toiseen samanlaiseen saippuaan puolestaan laitoimme lipeävesi seokseen mukaan silkkikankaan palasen ja vaniljatuoksua. Liuotettu silkkikangas tekee saippuasta kuulemma silkkimäisen tuntuisen. Pitää nyt vaan malttaa odottaa saippuoiden kypsymistä n. kuukauden ennen kuin pääsee testaamaan.

Lisäksi teimme keittiösaippuaa, maustesaippuaa ja oliiviöljysaippuaa. Näiden reseptit löytyvät juurikin Saara Kuhan kirjasta.

Muutama kuvanen itse työskentelystä.Kaikki reseptissä olevat aineet pitää punnita just eikä melkein kuten tässä kookosrasvaa punnitessa. Välillä pitää lisätä pikkiriikkinen pala ja välillä ottaa pois, jotta vaaka näyttää juuri oikeaa lukemaa. Sitten sulattamaan kovat rasvat ja yhdistämään ne öljyyn.

Vesilipeä liuoksen tekemisestä ei tullut kuvaa otettua, se kun on aika tarkkaa puuhaa joskaa ei niin vaarallista kuin ajattelisi kun muistaa olla huolellinen, ensin vesi ja sitten vasta lipeä mukaan.

Kun rasvat alkavat olla huoneenlämpöisiä mukaan kaadetaan kuuma lipeäliuos ja sitten aletaan sauvasekoittimella  sekoittelemaan kunnes seos alkaa muistuttaa kiisseliä.


Lopuksi seos kaadetaan haluttuun muottiin. Ruususuola/hunaja saippuan laitoimme ruusujen malliseen silikoniseen leivosmuottiin,  jonka olin ostanut juurikin saippuantekoa ajatellen neljä vuotta sitten, mutta en silloin ehtinyt kokeilla sen toimivuutta. Massan päälle ripoteltiin koristeeksi ruususuolaa.
Saippuamassa saa tekeytyä kaikessa rauhassa 24 tuntia ja sitten sen voi poistaa muotista.
Tätä muottia tulen kyllä käyttämään uudelleenkin sillä niin yllättävän söpöjä näistä tuli. Yleensä olen muottina käyttänyt maitopurkkeja tai pringlespurkkeja. Loput ruususuola/hunajasaippuan massasta laitettiin maitopurkkiin ja se onkin tuossa ruusujen vieressä. Käsin tehtyyn saippuaan sopii mielestäni tietynlainen rouheus, mutta saahan sitä joskus vähän söpöstellä. Muina muotteina käytimme silikonista muffinivuokaa, kertakäyttömukeja ja keksien muovisia pakkausrasioita. Nyt pitää malttaa odottaa kuukauden verran ennen kuin pääsee testaamaan tehtyjä saippuoita. Sen aikaa saippuanpalat kypsyvät hämärässä ja ilmavassa paikassa eli meillä kodinhoitohuoneen kaapistojen päällä. Palataan saippuaan siis kuukauden päästä ja näätte siskosten saippuat valmiina.


                                               

Annoin pikkusormen se vei koko käden.... monta ihanaa reseptiä odottaa tekemistä.

Kiitos siskolle, oli mukava puuhastella yhdessä!
2 kommenttia:

  1. Minäkin haluan kokeilla saippuan tekoa! Olisi kyllä kivoja joulujahjoja. Milloinkohan onnistuisi, kun ei voi tehdä lapset jaloissa... Katsoin jo, ei löydy ainakaan meidän kirjastosta mainitsemaasi kirjaa, mutta netistä löysin selkeät ohjeet. Onko lipeä apteekkitavaraa? Saippuan valmistukseen tarvitaan vissiin ihan omat välineet, ei sellaiset mitä käytetään myös ruuanlaitossa, vai kuinka? Aivan ihania nuo ruusumuotilla tehdyt saippuat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun ryhdyit lukijaksi! Meillä pienin oli päiväunilla ja isommat mummolassa kun saippuainnostus iski ja turvallisempaa on tosiaan ettei ala lasten aikana tähän. Taisin oman kirjani tilata kirjakaupan kautta kun ei meidänkään kirjastosta kirjaa ollut silloin, kun ensimmäisen kerran saippuasta innostuin. Lipeän olen tilannut Lahtisen vahavalimosta on edullisempaa ja hyvälaatuista. En tiedä onko apteekeissa ja luulenpa että on ainakin hinta kovempi. Mulla on omat välineet saippuantekoon vaakaa lukuunottamatta, tuoksut ainakin tarttuu tiukasti kiinni ja muutenkin ei tarvitse murehtia jos on jäänyt lipeästä jäämiä. Odottelen innolla myös ruususaippuan kypsymistä.

      Poista