lauantai 24. toukokuuta 2014

Ihan pihalla..... koko ajan

Niin kuin otsikko sen kertoo siellähän meidän perhe on aikaansa viettänyt kaikki vapaa-ajat. Iltasella on ollut pakko pakottaa itsensä ja lapset sisälle ettei ihan yötöiksi menisi ja jaksetaan herätä kouluun ja töihin. Me vanhemmat ollaan tehty puutarhatöitä enemmän ja vähemmän. Vähemmän silloin kun ollaan juostu vilkkaan pienen miehen perässä. Isommat lapset ovat leikkineet, hyppineet trampoliinilla ym. ja onneksi välillä viihdyttäneet pienintä.

Mieheni urakoi huhtikuussa ja toukokuun alussa minulle kasvihuoneen. Aikataulu meni tosi tiukille, mutta tulipahan valmista ennen hänen olkapääleikkaustaan. Minulle jäi ympäristön siistiminen ja syksylle jäi vähän maalaushommia.

Tässäpä kuvakavalkadi kasvihuoneprojektista:

En aivan ehtinyt kameroineni paikalle, kun mies ensin kuori lapiolla ja traktorilla ylimääräisen maa-aineksen pois ennen pohjan valamista. Kuiva mäki joka ei turhia roudi mahdollisti sen, että pohja voitiin valaa suoraan olemassa olevan maa-aineksen päälle. Muutama betoniverkko laitettiin vahvistukseksi. Tiilet on ylijäämätiiliä miehen työnantajalta.... hieno sammal kasvoi jo päällä.


Taka-alalla näkyvissä kuormalavankaulukset joissa jo viime vuonna kasvatin hyvällä menestyksellä vihannekset. Kokeilin myös kasvattaa tomaatteja ja chilejä kasvikaapeissa, (matalampi chileille ja korkeampi, joka kuvassa kumosssa tomaateille) jotka veljeni on tehnyt pari vuotta sitten itselleen, mutta turhan pieniksi jäivät joten siitä se ajatus sitten lähti......

Yhtenä päivänä kun kotiuduin töistä minua odotti jo tämä. Paikallisella ikkunatehtaalla oli tullut joskus mittavirhe tilausta tehdessä ja olivat lahjoittaneet halukkaille ikkunalaseja. Miehen työkaveri oli niitä ottanut onneksi aimo satsin ja lahjoitti meille osan, kun kuuli tästä meidän projektista. Mikä parasta pokat on alumiinia eli ei tarvitse murehtia maalien rapistumista.

Katto tehtiin valokatteesta jo ihan senkin takia, että lähellä on paljon puita eli minimoitiin mahdolliset vaarat jos vaikka sattuu oksia tippumaan. Tässä ollaan jo siinä vaiheessa, että mullat odottaa sisälle pääsyä. Aluksi oli tarkoitus muurata tiilistä istutusaltaat, mutta leikkausaika lähestyi, joten päätettiin kokeilla kuormalavankauluksia kasvihuoneen sisällä.Ystäväni perheyrityksestä saatiin ostaa niitä samalla hinnalla mitä he joutuvat niistä maksaa panttia eli 5€ kpl. Kaupoissahan on näitä samoja myytävänä ja hintaa on lähemmäs 20€ kpl.
Nämä ilta-auringossa otetut kuvat vastaavat nykytilannetta eli ympäristö on siistitty, lavat paikoillaan kasvihuoneessa ja mullat niissä. Kasvihuoneessa kasvaa tällä hetkellä kaksi viiniköynnöstä joita varten jouduttiin sitten lattiaan heti tehdä kunnon reijät, että juurilla on tilaa levittäytyä kunnolla syvyyksiin. Tulipahan tämäkin mieleen vasta valun jälkeen, kun tutustuin tarkemmin viiniköynnösten sielunelämään. Tänä vuonna käytän ostotaimia, mutta ens vuonna voisi osan kokeilla itse esikasvattaa. Tarkoitus on kasvihuoneeseen laittaa kasvamaan ainakin tomaattia, kurkkua, kukkakaalta, yrttejä ja kenties jotakin muutakin mihin törmään. Vielä ei ole täällä päin taimia myytävänä, mutta minulle lupailtiin että kenties ensi viikolla alkaisi taimistolla niiden myynti.Olenkin sitten odotellessa istuttanut perunat, herneet ja muutkin vihannekset. Kasvihuoneen eteen tein vielä pienen penkin, johon istutin  ystäviltäni saamat lipstikan ja raparperin taimet.


Kasvihuoneen lisäksi olen tehnyt pihaan uuden havuryhmän ja muutenkin siistinyt kukkapenkkejä. Yksi perennapenkki pitäisi nostaa kokonaan ylös, mutta sitä olen siirtänyt muka kiireellisempien puutarhatöiden takia. Ehkäpä huomenna sitten.

8 kommenttia:

 1. Wau - mahtava kasvihuone.. tuollaisesta voi vain unelmoida. Nyt nautitaan kesästä vaikkakin vilskettä tuntuu piisaavan=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kovasti olen tyytyväinen.... katsotaan nyt mitenkä mun viherpeukaloni saa sen kunnolla hyötykäyttöön ettei tulis ihan liian kalliit tomaatit ;)

   Poista
 2. Onpa upea kasvari! Vähän olen kateellinenkin. Paljonko suunnilleen neliöitä, näyttäisi ainakin ihan hyvän kokoiselta. Kun tuo oma tuntuu niiiiin pieneltä...
  Minä laitoin viime syksynä Zilga-rypäleen ulos kallion viereen kasvamaan, ei ole kasvarissa uhrata tilaa sellaiselle. Ja pihalla saa sitten yleensä talveksi lumisuojan päälleen. Viimetalvesta onneksi selvisi hengissä, vaikkei tuota lumisuojaa juuri ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, neliöitä taitaa olla n. 13, tilaa on varattu myös oleskelulle. Mä kadehdin sun upeita taimia, ehkäpä mäkin ens vuonna... löysin muuten niitä vesimelonin siemeniä, mutta päätin jättää ens kevääseen nuo esikasvatusjutut.

   Poista
 3. http://teeitsepuutarhaan.blogspot.fi/2014/05/haukan-kuva-ikkunaan-lintujen-suojaksi.html

  Sun pitää askarrella tämmöisiä ikkunoihin jos pikkulinnut alkaa pyrkiä lasin läpi :)

  VastaaPoista
 4. Siis vau, aivan mahtava! Olen kyllä nyt niin kateellinen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onni on että mulla on käsistään kätevä mies joka melko helposti innostuu mun haaveet toteuttamaan.

   Poista